Gasbelletjes die lichtgeven: een van de vele voorbeelden van de wondere wereld van de vloeistoffysica. Op 17 april laat Detlef Lohse bij Spinoza te Paard zien waarom de natuurkunde van bellen blijft fascineren. Hoe kunnen bepaalde garnalen met behulp van luchtbelletjes lichtflitsjes veroorzaken en de onderwatercommunicatie verstoren? Hoe ontstaan belletjes bij de opslag van druppels? En welke, met name medische, toepassingen zijn er voor belletjes?
Detlef Lohse neemt het publiek van Spinoza te Paard mee in de wereld van de bellen en bubbels. Hij verklaart onder andere het verschijnsel van sonoluminescentie: gasbellen die onder bepaalde omstandigheden licht kunnen uitzenden.
Detlef Lohse
In 2005 ontving Detlef Lohse de NWO-Spinozapremie voor zijn doorbraken op het gebied van sonoluminescentie en zijn onderzoek op het gebied van warmtetransport en turbulentie. Lohse komt oorspronkelijk uit Duitsland, heeft als postdoc onder andere aan de Universiteit van Chicago gewerkt en is sinds 1998 hoogleraar Vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente.
Wetenschap, wat is het eigenlijk?
Het verschijnt in allerlei soorten en maten, is interessant en er valt veel van te leren. Om een beeld te krijgen van de verschillende soorten wetenschap, organiseren NWO, Paard van Troje en Rathenau Instituut elke derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Tijdens de avonden delen NWO-Spinozalaureaten hun kennis met de zaal. Topwetenschappers op elk gebied komen naar het Haagse poppodium Paard van Troje. Van alfa tot bèta, van medisch tot technisch. Het publiek speelt een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.