Joep Leerssen neemt ons op 20 november bij Spinoza te Paard mee naar het moment van ontstaan van de natiestaten. Hoewel we de natiestaat inmiddels vanzelfsprekend vinden, heeft het ontstaan van deze staten onze geschiedenis radicaal veranderd. En hoe beïnvloedt de natiestaat de huidige spanningen tussen nationale en internationale economieën?
In onze westerse samenleving is de natiestaat een vaststaand gegeven. We staan er meestal niet bij stil dat deze relatief nieuw is. De natiestaat werd uitgevonden in de negentiende eeuw door een kleine, maar invloedrijke groep intellectuelen. Ze waren afkomstig uit verschillende landen en functioneerden op het snijvlak van wetenschap, cultuur en politiek. Uit welke personen bestond deze denktank? Wie waren zij eigenlijk? En hoe hebben zij het gezicht van Europa en de internationale verhoudingen bepaald? Daarover spreekt Joep Leerssen bij Spinoza te Paard.
Joep Leerssen is Akademiehoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Leerssen onderzoekt de culturele, transnationale verspreiding van het nationalisme in Europa. Na de pauze zal zijn medewerker Geert Kessels toelichten hoe netwerken en hun historische ontwikkeling in kaart kunnen worden gebracht.