Jaap Sinninghe Damsté neemt ons op 18 december bij Spinoza te Paard mee naar de wondere wereld van moleculaire fossielen. Deze overblijfselen van micro-organismen kunnen ons veel vertellen over klimaatveranderingen in een ver verleden. Hoe werkt dat precies? En wat zegt het ons over de toekomstige opwarming van de aarde?
De maatschappij staat voor een belangrijke keuze. Moeten wij wel of niet de uitstoot van kooldioxide verminderen om daarmee het broeikaseffect af te remmen? Over mondiale opwarming wordt hevig gediscussieerd. Verschillen tussen klimaatmodellen leiden tot uiteenlopende conclusies. Hoe kunnen we betere voorspellingen doen? Welke rol spelen fossielen hierin? Daarover spreekt Jaap Damsté bij Spinoza te Paard.
Jaap Sinninghe Damsté is afdelingshoofd op het Koninklijk Nederlands Instituuut voor Onderzoek der Zee en hoogleraar Organische Geochemie aan de Universiteit van Utrecht. In 2004 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Daarnaast ontving hij internationale onderscheidingen voor zijn werk. Na de pauze zal zijn Utrechtse collega Appy Sluijs, lid van De Jonge Akademie, specifiek ingaan op de ‘broeikasperiode’ van 55 miljoen jaar geleden. Wat voorspelt deze voor onze toekomst?
Spinoza te Paard
Onder het motto ‘Ongehoorde Kennis’ verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje.
– Twitter: www.twitter.com/spinozatepaard
– Facebook: www.facebook.com/spinozatepaard
De NWO-Spinozapremie wordt door NWO toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Per jaar worden maximaal vier premies uitgereikt. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.
Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.
Wetenschap, wat is het eigenlijk?
Het verschijnt in allerlei soorten en maten, is interessant en er valt veel van te leren. Om een beeld te krijgen van de verschillende soorten wetenschap, organiseren NWO, Paard van Troje en Rathenau Instituut elke derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Tijdens de avonden delen NWO-Spinozalaureaten hun kennis met de zaal. Topwetenschappers op elk gebied komen naar het Haagse poppodium Paard van Troje. Van alfa tot bèta, van medisch tot technisch. Het publiek speelt een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.