Hoe zijn wij ontstaan? Dat is misschien wel de meest fundamentele vraag die een wetenschapper kan stellen. En ook een van de moeilijkste om te beantwoorden. Xander Tielens vermoedt dat PAK-moleculen in de ruimte weleens een belangrijke rol gespeeld kunnen hebben. Op 19 februari bij Spinoza te Paard vertelt hij hierover.
Twintig jaar geleden dachten we dat de interstellaire ruimte leeg was. Nu weten we dat er moleculen zijn. Sterren kunnen aan het eind van hun leven gaan walmen, net als een kaars. Hierbij komt er roet in het heelal terecht en ontstaan er grote PAK-moleculen. Hoe komt het dat we deze niet eerder hebben ontdekt? En wat hebben deze moleculen precies te maken met de energiehuishouding in de ruimte en met het ontstaan van planeten?
Prof. dr. Xander Tielens is hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte aan de Universiteit Leiden. In 2012 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Na de pauze zal zijn collega dr. ir. Annemieke Petrignani ons vertellen over de praktijk van het onderzoeken van moleculen in de ruimte.
Wetenschap, wat is het eigenlijk?
Het verschijnt in allerlei soorten en maten, is interessant en er valt veel van te leren. Om een beeld te krijgen van de verschillende soorten wetenschap, organiseren NWO, Paard van Troje en TekTok elke derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Tijdens de avonden delen NWO-Spinozalaureaten hun kennis met de zaal. Topwetenschappers op elk gebied komen naar het Haagse poppodium Paard van Troje. Van alfa tot bèta, van medisch tot technisch. Het publiek speelt een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte