De bacteriën in ons darmstelsel zijn van belang voor de vertering van ons voedsel. Ze zijn essentieel voor productie van vitaminen en andere groeifactoren, en hebben speciale interacties met elkaar en met ons. We voeden zelfs sommige bacteriën, om daarmee gewenste soorten in stand te houden. Wat zijn dit voor bacteriën? Hoe komen interacties tot stand? Kan ons dieet hun aantal of activiteit veranderen? En kunnen we onze bacteriën ruilen voor betere als we oud of ziek zijn?
Willem de Vos is hoogleraar Microbiologie bij Wageningen Universiteit en Akademiehoogleraar aan de Universiteit van Helsinki en is gespecialiseerd in de functie van darmbacteriën en hun rol bij gezondheid en ziekte. In 2008 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.
Na de pauze zal zijn medewerker dr. Clara Belzer toelichten hoe we bacteriën voeden, welke netwerken hierdoor worden gevormd, en wat het effect daarvan is.
Wetenschap, wat is het eigenlijk?
Het verschijnt in allerlei soorten en maten, is interessant en er valt veel van te leren. Om een beeld te krijgen van de verschillende soorten wetenschap, organiseren NWO, Paard van Troje en TekTok elke derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Tijdens de avonden delen NWO-Spinozalaureaten hun kennis met de zaal. Topwetenschappers op elk gebied komen naar het Haagse poppodium Paard van Troje. Van alfa tot bèta, van medisch tot technisch. Het publiek speelt een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.