zaterdag 8 mei

PAARD BLOG: APRIL – LET’S BRIEFLY SUMMARIZE SHALL WE?

Een overzicht van mooie nieuwe releases per maand, door programmeur Henk Koolen. We komen aan bij de vierde editie van 2021. Welke albums uit april waren de moeite waard en mocht je niet missen? Luister mee via de Spotify playlist.

 

Manchester Orchestra – Million Masks Of God (Loma Vista)

Na zeven eerdere albums valt uiteindelijk alles op zijn plaats bij het (voor alle duidelijkheid) uit Amerika (Atlanta om precies te zien) afkomstige Manchester Orchestra. Op ‘The Million Masks Of God’ wordt de basis gevormd door akoestische nummers, die door arrangementen met strijkers en elektronica een diepere lading mee krijgen en waarbij de samenzang met leadzanger Andy Hull helemaal raak is.

 

The Coral – Coral Island (Run On)

The Coral uit Liverpool is al bijna twintig jaar een consistente leverancier van licht psychedelische zomerse pop. ‘Coral Island’ is alweer hun negende album en kent opnieuw een groot aantal vrolijk stemmende liedjes waarin invloeden uit de jaren zestig zijn vermengd met new wave-ingrediënten.

 

Tom Jones – Surrounded By Time (EMI)

Tom Jones? Die van ‘Delilah’ en ‘Sex Bomb’? Jazeker, de inmiddels tachtigjarige Welshmen maakt al een aantal jaren interessante albums waarop hij interessant gekozen covers van verrassende arrangementen voorziet. Op ‘Surrounded By Time’ zijn dat onder meer songs van Michael Kiwanuka, The Waterboys, Bob Dylan en Terry Callier. Het resultaat ligt qua sfeer dicht in de buurt van Nick Cave en Johnny Cash.

MF Tomlinson – Strange Time (MF Tomlinson)

Ik zal er wel weer naast zitten, maar als MF Tomlinson binnenkort inderdaad een grote naam is, dan weet je waar je dat het eerst hebt gelezen. De naar London verhuisde Australische singer/songwriter excelleert op zijn obscure debuutalbum in breed uitgesponnen songs met invloeden uit jazz, folk en blues. De Corona-tijd is inderdaad een vreemde tijd, maar heeft met ‘Strange Time’ wel een prachtige soundtrack gekregen.

 

Arooj Aftab – Vulture Prince (New Amsterdam)

Nog meer obscuriteiten, maar dan uit New York. Arooj Aftab is oospronkelijk afkomstig uit Pakistan en verwerkt op ‘Vulture Prince’ de dood van haar jongere broer door ingetogen gezongen Pakistaanse gedichten. De combinatie van neo-klassiek, new age en wereldmuziek zorgt voor een melancholische sfeer die midden in de set wordt onderbroken door een dub-nummer met Engelse tekst.

 

Dry Cleaning – New Long Leg (4AD)

Doordat ‘New Long Leg’ geproduceerd werd door John Parish ligt de vergelijking van Dry Cleaning-zangeres Florence Shaw met PJ Harvey voor de hand, maar referenties aan Patti Smith of Laurie Anderson komen beter in de buurt. Dat wil zeggen wanneer deze laatsten zouden worden begeleid door Shame, Bodega of Black Country, New Road, want uit ook Dry Cleaning tapt uit hett postpunk-vaatje. En dat is geheel niet erg.

Iglooghost – Lei Line Eon (Gloo)

Producer Seamus Mallagh komt uit de Ierse underground-rap-scene, maar is inmiddels een veel experimentelere kant opgegaan. Mede daardoor werd hij al door Flying Lotus’ Brainfeeder-label opgepikt. Zijn nieuwe album is echter weer self-released en bevat naast abstracte soundscapes een aantal dromerige songs met vocalen van onder andere Babii, maar op ‘Amu’ ook van een kinderkoor.

 

 

Kauan – Ice Fleet (Artoffact)

Wat hebben we hier nu weer? Een doom-metal-band uit Siberië, die tegenwoordig vanuit het Estse Tallinn werkt en in het Fins zingt. En waar zingen ze dan over? Het album beschrijft de vondst van een aantal schepen in het Poolgebied met een doodgevroren bemanning aan boord. Je voelt de ijzige winden waaien en je ziet het desolate landschap voor je wanneer je de steeds weer aanzwellende klanken van ‘Ice Fleet’ over je heen laat denderen.

 

La Femme – Paradigmes (Disque Pontu)

Gelukkig is er ook nog wat vrolijkheid verschenen deze maand. De Zuid-Franse act La Femme maakt een frisse combinatie van chansons, elektro, indiepop en wave en dat zorgt op ‘Paradigmes’ voor bijna een uur vrolijkheid en vakantiestemming met titels als ‘Le Sang De Mon Prochain’ en ‘Foutre Le Bordel’. O-la-la.

 

 

Amy Speace With The Orphan Brigade – There Used To Be Horses Here (Proper)

We sluiten echter af met een album met zwaardere thematiek. ‘There Used To Be Horses Here’ schijnt al het negende album te zijn van de uit Nashville afkomstige singer/songwriter Amy Speace. Met de geweldige begeleidingsband The Orphan Brigade beschrijft zij een cruciaal jaar in haar leven waarin ze een kind kreeg en zelf haar vader verloor. Daar word je melancholisch van inderdaad en het zorgt voor een album dat zich kan meten met het beste werk van Judy Collins, Mary Chapin Carpenter en Lucinda Williams.

April begon een beetje slap, maar in de tweede helft van de maand kwam er een shitload aan mooie releases uit. Naast bovenstaande viel er ook te genieten van nieuw werk van The Armed, CFCF, Dinosaur Jr., Field Music, Godspeed You! Black Emperor, Luke Haines, Cory Hanson, London Grammar, Maxwell Sterling, Teenage Fanclub en Ryley Walker.