Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta

woensdag 29 september 2021 2021

Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta is een gevarieerd muzikaal programma georganiseerd door het Erasmus Huis (Jakarta), DutchCulture en Tong Tong Fair.  De Tong Tong Fair bedient al meer dan 60 jaar het Nederlandse publiek met een sterke band met Indonesië en Erasmus Huis zet zich al meer dan 50 jaar in voor een duurzame culturele relatie tussen Nederland en Indonesië. Voor het eerst slaan beiden de handen ineen met dit programma in Paard. Diverse artiesten treden op wiens werk sterk is beïnvloed en geïnspireerd door o.a. de Indonesische, Indische en Nederlandse cultuur. Na een lange periode van online-ontmoetingen snakken we allemaal naar een fysiek evenement waarbij we elkaar kunnen ontmoeten.

Tickets
Er zijn drie verschillende kaarten. Je kunt naar het middagprogramm, het avondprogramma en er is een passe-partouts voor het hele programma.

archief
  • Grote zaal met zitplaatsen
  • 13:30
  • 14:00
Nieuwsbrief

Middagprogramma :
13.30 Inloop
14.00 Annabel Laura (singer-songwriter) met gast Robin Block
15.15 Jessica Manuputty & friends (lagu-lagu)
16.30 Ciao Lucifer (funky singer-songwriters) en Bottlesmoker (dance/electronic duo uit Bandung via streaming)

Avond programma:
17.30 Inloop
18.30 Robin Block (singer-songwriter) met gast Annabel Laura
19.45 Storyteller door Boi Akih (worldjazz)
21.30 Shishani Vranckx & Sisterhood (singer-songwriter en dans)

In de pauzes zijn er snacks en maaltijden te koop van restaurant Sarinandé.

Organisaties:
Het Erasmus Huis is het Nederlandse cultureel centrum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het Erasmus Huis slaagt er al meer dan 50 jaar in om de speciale band tussen Nederland en Indonesië te onderhouden door middel van kunst en cultuur. Het is een dynamische, multifunctionele ontmoetingsplek voor iedereen.

DutchCulture is de netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking. DutchCulture ondersteunt de Nederlandse culturele en creatieve sector, overheden en diplomatieke posten bij het nastreven van hun internationale ambities.

Tong Tong Fair is de oudste Indische culturele organisatie van Nederland. Doel is de Indische cultuur te stimuleren en de kennis over Indische mensen en hun cultuurgeschiedenis te bevorderen. De doelstellingen zijn het meest zichtbaar op het Tong Tong Festival, het culturele programma van de jaarlijkse Tong Tong Fair. Daarnaast geeft Tong Tong Fair boeken uit en maakt ze tentoonstellingen. Tong Tong Fair werkt vanuit de opvatting dat Indische cultuur een onlosmakelijk deel van de Nederlandse cultuur is, en Indische geschiedenis een onderdeel van de vaderlandse geschiedenis. In eerdere samenwerkingen met het Erasmus Huis trad het Carel Kraayenhof Ensemble op het Tong Tong Festival op met de Indonesische cellist Rachman Noor en het dansgezelschap Sang Penari (2013). De tentoonstelling Rogier Boon, Indisch ontwerper stond in 2007 in het Erasmus Huis.

  • Annabel Laura

    Annabel Laura is een onafhankelijke muzikant, artiest en yogadocent gevestigd in Nederland. Ze leeft met veel passies en vertaalt haar inspiraties in muziek, tekeningen, schilderijen en geleide beweging en meditatie. Ze reist de wereld rond met een gezonde jungle-koorts, geïnspireerd door de natuur en het nastreven van een duurzame levensstijl, overal muziek makend. Annabel Laura heeft een tweede basis in Bali en reist vaak naar het land van haar voorouders Indonesië om te touren en inspiratie op te doen. In 2017 bracht ze haar eerste album Ibu Pertiwi uit, wat ‘Moederland’ in het Indonesisch betekent. Haar eerste videoclip See the Beauty ging in première op het Nederlands Film Festival en toerde uitgebreid door Europa en Indonesië.

  • Jessica Manuputty

    Jessica Manuputty is een Nederlandse zangeres, van Molukse afkomst. In 2008 studeerde ze cum laude af aan het Utrechts Conservatorium.

    Ze bracht in 2017 een plaat uit met Molukse liedjes die ze met haar familie speelde. Als freelance zangeres werkte ze voor artiesten als Postman, Barry Hay, Karin Bloemen, Hans Teeuwen, Het Metropole Orkest & Jacob Collier e.v.a.

    Van 2013 tot 2017 zong ze in de live band van de excentrieke en veelzijdige artiest Jett Rebel. Ze toerde langs uitverkochte clubs zoals Paradiso en grote festivals waaronder Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

    In 2017 presenteerde Jessica haar eerste soloplaat TOMA! (geproduceerd i.s.m. Jett Rebel) op het Tong Tong Festival. In de nazomer van 2021 zal haar tweede album uitkomen.

  • Ciao Lucifer

    Ciao Lucifer is het funky singer-songwritersduo Ciao Lucifer, Willem Wits en Marnix Dorrestein uit Nederland: het muzikale gevolg van een middelbare-school-bromance. Hun muziek is te omschrijven als surrealistische art-pop, geïnspireerd op de muziek van begin jaren negentig. Ze spelen lo-fi powerpop, dat klinkt alsof Unknown Mortal Orch

    estra covers speelde van de Beatles-nummers op de bruiloft van The Kills.

  • Bottlesmoker

    Bottlesmoker is een dance/electronic duo uit Bandung, Indonesië. Anggung Suherman (Angkuy) en Ryan Adzani (Nobie) produceren muziek waarop je tegelijkertijd kunt dansen, lachen en chillen. Hun muzikale verkenningen gaan van tribal tot techno, van pacific vibes tot psychedelisch, van downtempo tot ambient, de klank- en visuele paletten blijven groeien en voegen steeds meer smaken toe aan de mix.

  • Robin Block

    Robin Block (1980) is muzikant en dichter. Hij maakt dromerige popliedjes met een rauw folky randje. Robin won als singer/songwriter de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland, en speelde daarna in o.a. Paradiso en De Wereld Draait Door. Aan de hand van persoonlijke verhalen maakt hij veel werk dat raakt aan de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Op deze manier probeert hij een brug te slaan tussen beide culturen. Zo bracht hij de Lagu Rindu EP uit met liedjes in het Indonesisch, waarvan het nummer Aku Kan Pulang werd toegevoegd aan verschillende populaire Indonesische playlisten. In 2019 werkte hij als tekstschrijver en muzikant mee aan My Story, Shared History, een uitwisselingsproject van het Indisch Herinneringscentrum, DutchCulture en Kommunitas Salihara in Jakarta. Daarnaast is hij vaste columnist bij Indisch Tijdschrift Moesson.

  • BOI AKIH

    Storyteller

    Storyteller vertelt een verhaal in kleuren en klanken, over een reis vol onverwachte ontmoetingen. Moderne jazz en geïmproviseerde muziek verweeft BOI AKIH moeiteloos met folktradities uit alle windstreken om daarmee een onconventioneel en toch volkomen herkenbaar en toegankelijk eigen geluid te creëren. Akoestische klanken en elektronische soundscapes vermengen zich met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader (Molukken/Indonesië/Melanesië) zingt. Zij is een bijzondere zangeres, die de luisteraar meteen in het hart raakt.

    In Storyteller spelen Akihary en gitarist en componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis en de Guinese kora speler Sekou Dioubate. Met muzikale nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Kis zich nomadisch tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Dioubate speelt een 35-snarige kora, met aanvullende chromatische snaren, speciaal ontworpen voor het repertoire van BOI AKIH. Hij koppelt zijn kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie aan een onderzoekende geest en de wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel. Deze vier muzikanten roepen een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan.

    “Storyteller staat vol muzikale vertellingen die opwindend en beladen zijn, maar ook sprookjesachtig, theatraal, gedragen en zelfs plechtig. Tien wereldverhalen die zijn samengebracht op een tot de verbeelding sprekende CD, met een weelderig scala aan muziek waar je met gemak een heel jaar mee vooruit kunt!” (Music Frames dec 20)

    “..evenwichtigheid, durf, nieuwe muzikale inzichten en een intrigerende mix van gecomponeerde en vooral geïmproviseerde muziek ” (Jazz Nu jan 21)

    “Boi Akih heeft altijd een fascinatie voor bijzondere klanken gehad, teweeggebracht door ongewone instrumenten. De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig.” (Jazzism feb 21)

  • Shishani

    betekent ‘kroon’ in een van de moedertalen van Namibië. Ze is een uitzonderlijk talent wiens muziek genres en culturen overstijgt. Shishani is een zangeres, gitarist en songwriter die geliefd is om haar rustgevende en krachtige stem; een stem die recht naar het hart schiet.

    Tijdens haar carrière heeft Shishani meerdere prijzen en nominaties ontvangen en internationaal getourd. Haar roots zijn Namibisch en Belgisch, maar ze groeide vooral op in Nederland. Door haar werk komen deze werelden samen. Haar vocale geluid heeft zowel een mystieke lichtheid als de kracht om de ziel te doorboren met de geest van een activist die door haar teksten loopt.

    Shishani trad internationaal op op Glastonbury Festival (VK), Africa Festival Wurzburg (Duitsland), Amsterdam Roots Festival, Lake of Stars (Malawi) en verschillende landen,

    waaronder Frankrijk, Tsjechië, Polen, Ierland, Griekenland, Italië, India, Marokko, Moldavië , Letland, Zuid-Korea, China, Jordanië, Kenia, Zuid-Afrika en haar thuislanden Nederland, België en Namibië.

    Voor het Erasmus Huis maakte ze dit jaar Shishani & Sisterhood, waarvan een gedeelte in het programma van Tong Tong meets Erasmus Huis Jakarta wordt uitgevoerd.